Bilsemester i Tyskland

Att resa med färjan mellan danska Rödby och tyska Puttgarden tar endast 45 minuter och en färja avgår varje halvtimme mellan dessa städer. Under färjeresan kan du köpa alkohol, godis, smink och parfym upp till 50% billigare än iland. Ett stenkast från färjeläget i Puttgarden ligger dessutom det 8 000 kvadratmeter stora gränshandelsområdet BorderShop, där du kan fynda bland annat alkoholhaltiga drycker, godis och leksaker. Från Puttgarden fungerar också som en port till Tyskland, varifrån man på ett smidigt sätt kan ta sig vidare till Lübeck, Kiel och andra tyska städer. Den bro som förbinder den ö på vilken Puttgarden ligger med Tysklands fastland heter Fehrmarnsundbron, är en knapp kilometer lång och erbjuder enastående vyer vid brofästena. Rödbys stora turistattraktion är vattenparken Lalandia, dit tusentals såväl svenska som danska barnfamiljer årligen vallfärdar för bad och avkoppling.

Färjebiljett Rödby-Puttgarden

Färjebiljett mellan Rödby-Puttgarden kan bokas enkelt online via Scandlines hemsida. Där finns flera olika biljettalternativ att välja mellan, bland annat budgetalternativet Economy från 299 DKK, 1-dags-/shoppingbiljett från 349 DKK, Economy EXTRA från 559 DKK samt Flex från 699 DKK. Det finns också möjlighet för den som är med i Scandlines kundklubb SMILE att köpa ett biljettpaket som ger fri entré på nöjesparken Hansa Park, som ligger 40 minuter söder om Puttgarden och är ett populärt resmål. Hansa Park-paketet kostar 995 DKK och gäller även för returresa. Medlemmar i SMILE kan också välja ett shoppingpaket som kostar från 549 kronor och gäller såväl tur- som returresa.

Broavgift

Den bro man som svensk resenär högst sannolikt passerar på vägen till Rödby är Öresundsbron mellan Malmö och Köpenhamn. Öresundsbrons broavgift är 440 kronor per enkelresa med kontantbiljett för en normalstor personbil eller 198 kronor per enkelresa med BroPass, ett rabattavtal med en årsavgift på 360 kronor som kan beställas via Öresundsbrons webbplats. Redan vid en resa tur och retur sparar man alltså pengar genom att beställa ett BroPass. Ett trevligt alternativ till att köra från Malmö och över Öresundsbron till Köpenhamn och vidare till Rödby är att ta färjan mellan Helsingborg och Helsingör, för att sedan fortsätta söderut förbi Köpenhamn mot Rödby. Genom att välja det senare alternativet slipper man broavgiften och får istället ytterligare en färjeresa och dessutom se mer av den danska landsbygden.