Extraljus gör dina bilfärder lite tryggare

Det finns som bekant många olika lagar som styr hur du får framföra ditt fordon på våra svenska vägar. Trots detta har det inte direkt blivit säkrare att vistas i trafiken på senare år. Men den moderna tekniken har ändå bidragit till att göra det lite tryggare och betydligt bekvämare att köra bil. Till exempel kan extraljus användas för att öka säkerheten i trafiken. För som du säkert vet gör ordentlig belysning det inte bara tryggare att köra på natten utan den bidrar även till att andra bilister enklare upptäcker dig.

De gamla glödlamporna har fått ge plats för nya extraljus

Som tur är använder de flesta bilar sig idag av LED-lampor istället för de mer traditionella strålkastarna som tidigare har använts. Dessa är mer effektiva än sina föregångare och är dessutom mer energisnåla. Som om inte detta vore nog genererar de också mindre värme och lyser bättre upp vägen framför dig. Därför är det också föga förvånande att glödlamporna har fått stå tillbaka till förmån för nya, fina extraljus.

Nedan kikar vi närmare på vilka fördelar det finns med att använda ljusramper av detta slag. Så fortsätt att läsa för att få en inblick i fördelarna med dessa fiffiga produkter!

Fördelarna med extraljus för bilister och andra trafikanter

Som du säkert har räknat ut finns det många fördelar med att använda extraljus som komplement till bilens vanliga strålkastare. Till fördelarna hör bland annat att dessa extraljus:

  • Bättre lyser upp vägen. LED och Xenon lyser mycket ljusare än andra slags extraljus. Detta trots att de inte förbrukar lika mycket energi som mer traditionella lampor. De är också effektivare när det kommer till att lysa upp vägen framför dig när du är ute och kör. De aktiveras dessutom fortare vilket gör dem utmärkta som till exempel bromslampor.
  • Är mer energieffektiva. Som vi redan har varit inne på är extraljus med LED och Xenon mer energieffektiva än sina föregångare. Faktum är att de kan vara upp till 85 % mer effektiva när det kommer till energiförbrukning.
  • Är billigare och mer hållbara. Till råga på allt är LED-lampor billigare och mer hållbara. Så även om den initiala kostnaden kan vara lite högre lönar de sig i det långa loppet!