Mall för körjournaler

När man använder en körjournal så finns det vissa punkter och regler man måste följa för att den ska godkännas av skatteverket och arbetsgivaren. Körjournalernas mall är densamma för elektroniska och manuella körjournaler. Den stora skillnaden mellan de två typerna av körjournaler är att en elektronisk körjournal är både enklare och mer trovärdig än en manuellt skriven körjournal. Hur skriver man en körjournal och vad ska den innehålla?

Körjournals mall för rubriker och innehåll

En körjournal ska innehålla vissa bestämda rubriker som dokumenterar körningen. Rubrikerna ska stå högst upp och nedanför dem skrivs informationen in. På varje rad skrivs datum in så det blir som en tabell.

De rubriker som ska vara med är:

 • Datum – år, dag och tid för resans start och slut
 • Körsträcka för respektive resa
 • Start- och slutdestination
 • Resans syfte samt vilka personer/platser man besökte under resans gång
 • Andra anteckningar såsom förare och om man tankade bilen och isåfall hur mycket

Man ska även ha med mätarställning vid årets början och slut samt registreringsnummer.

Kontroll av körjournaler

Man ska skicka in sin körjournal till skatteverket varje år för kontroll. Där kollar de igenom journalen för att se att man har använt den på rätt sätt och dokumenterat allt som behövs. Sedan tar de ett beslut om bilförmån och drivmedelsförmån baserat på körjournalen. Det finns några regler som bestämmer ifall man får förmånen eller inte. Den första säger att man inte för använda tjänstebilen mer än tio gånger per år om mer än 100 mil i privat bruk. Då reduceras bilförmånen och man skattskyldigas. Den andra handlar om att man inte får köra bilen mer än 3000 mil i tjänsten, om man gör det får man lägre bilförmån. Den sista gäller drivmedel. Om man har drivmedelsförmån så betalar arbetsgivaren för allt drivmedel som behövs när bilen används i tjänsten. Ifall man inte antecknar det drivmedel man har tankat med så blir man beskattad på allt drivmedel som bilen har använt hela året.

Mallens betydelse

Eftersom reglerna är ganska hårda så är det viktigt att man ständigt använder körjournalen och att man följer mallen så man inte missar något. Det kan vara fördelaktigt att använda sig av en elektronisk körjournal eftersom den automatiskt dokumenterar allt som bilen gör vilket minskar risken för att bli beskattad när skatteverket kollar igenom journalen.

Så enkelt är det att skrota bilen i Strängnäs

Att skrota bilen är oftast mycket lätt. Detta eftersom det är vanligt att en bilskrot hjälper till med allt från hämtning till hantering. Så här enkelt går det att skrota bilen i Strängnäs (fakta från en bilskrot)

Skrota bilen

 • Boka hämtning
  Kontakta en bilskrot i Strängnäs och boka en passande tid för upphämtning av fordonet. I det fall som det inte finns några nycklar till bilen bör detta anges så att de som hämtar bilen vet det. Det är däremot inte något problem. Hämtningen kan även ske även om personen inte finns tillgänglig. Oavsett så krävs att personen har tillgång till registreringsbeviset och ID-handling. Hur dessa lämnas över till bilskroten kan lösas på olika sätt.
 • Avregistrering
  Hur kan man vara säker på att bilskroten verkligen väljer att skrota bilen? Vid en avregistrering av ett fordon innebär det visserligen att den tas bort från Vägtrafikverkets register – men vad händer med fordonet? Det är alltså viktigt att få ett kvitto på att fordonet tagits emot. Detta bevisar att det nu är skroten som är ägare av fordonet och har det juridiska ansvaret för den. Detta är viktigt utifrån att en person som äger ett fordon har ansvar för detta fordon.
  Det är även möjligt att gå in på Transportstyrelsens app och se att bilen är avregistrerad. Det är även viktigt att förstå skillnaden på att avregistrera och avställa ett fordon.
 • Demontering och hantering
  Bilskroten kommer nu att skrota bilen genom att montera ner den i bitar. En auktoriserad bilskrot har kunskapen som krävs för att ta vara på så många delar som möjligt. Detta oavsett om det handlar om återvinning av metall eller försäljning av gamla bildelar. Genom att de sedan kan sälja delar vidare skapas en andrahandsmarknad som både är gynnsam för plånbok och miljö. Dessutom kan farliga tungmetaller m.m. tas hand om på ett miljösäkert sätt.

Skrota bilen – Bokning i Strängnäs

För de som vill skrota bilen är första steget att boka in en tid för hämtning. Det är mycket vanligt att detta kan ske direkt online via en bilskrots hemsida. Det går i vissa fall att fylla i ett formulär men de flesta väljer att ringa och boka eftersom det är flera olika faktorer som avgör hur och när hämtning av bilen kan ske. Kom ihåg att det finns flera företag i Strängnäs som kan hämta bilen. Ibland är det värt att jämföra.

LED ramper – Hur, Varför, När?

LED ramper används för att skapa ett starkt ljussken. Generellt förknippas de med bilar och att därmed skapa ett ytterligare extraljus. I princip kan däremot LED ramper användas i ett flertal andra områden så som exempelvis inom byggindustrin, i kök och inom butiksinredning. Då privatpersoner främst förknippar denna ljuskälla med bilar är det detta fokus som denna artikel har.

Hur används de?

LED ramper monteras längst fram på bilen och ger därmed ett effektivt stöd till befintlig belysning. Med dess utformning (ramp istället för rund lampa) samt LED-funktionen skapas ett mycket kraftigt sken som stöd vid körning i mörker.

Extraljus (oavsett om det är ramper eller rund belysning) används exempelvis mycket av de som åker på mindre vägar, skogsvägar och andra vägar där det är minimal belysning.

Välj LED ramp

När LED ramper ska väljas för montering på bilar bör man ta ställning till vissa faktorer för att välja rätt modell:

 • Kvalité på LED

Det är tydlig skillnad på kvalité och ljusbild på produkter från kända märken (där stor forskning ligger bakom produkten) och de allt för billiga kopiorna.

 • Storlek

Storleken avgör visserligen både ljusbild och styrka. Men man måste även se på vad som kan monteras på bilen, dvs passar in på fronten.

 • Ljuslängd

De starkare modellerna kan skapa ett ljussken som når upp mot 700 – 800 meter. Detta medan de svagare modellerna når 300 – 400 meter. För att ställa detta i perspektiv mot vad du ser idag med nuvarande belysning kan ett test utföras på en rak väg med lyktstolpar. Hur många stolpar kan du se med dagens belysning? Eftersom det är exakt lika långt mellan varje stolpe kan längden lätt räknas ut.

Hitta och köp LED ramper – Exempel på E-butik

LED ramper kan köpas hos ett flertal olika E-butiker. Ofta finns en fördel att välja ramper från en återförsäljare som är specialist på just sitt område, i detta fall biltillbehör och bilbelysning. Exempelvis går det att köpa LED ramper från Hova.com.

En fördel på Hova.com är att det går att ange sitt registreringsnummer varpå produkter visas som passar just den bilen. På detta sätt skapas snabbt en selektering som underlättar valet av produkter.

(Självklart går det även att gå till andra E-butiker – exemplet ovan är däremot på LED ramper från Hova.com)

Motoroptimering bra för alla

Många motorer utnyttjar inte sin fulla kapacitet och det är ju synd. Med en motoroptimering kan du spara mängder med bränsle och utnyttja hela din motors potential. Minskad bränsleanvändning vid bilkörning är dessutom bättre för klimat och miljö. Inte minst får du en bättre körupplevelse och sparar pengar på minskad bensinförbrukning.

Få din motor att bli effektivare

Om du vill att din motor ska gå effektivare så kanske du bör fundera på att göra en motoroptimering. Med en motoroptimering maximerar du din motor och får din motor att prestera 100 procent. Om din motor kan ta ut sin fulla kapacitet så sänker du bränsleförbrukningen avsevärt, det kan röra sig om upp mot 15 procent i minskad bränsleförbrukning. Förutom att du kommer att spara en rejäl slant på detta, särskilt om du kör mycket, så är det mer än någonsin relevant att göra detta för att minska utsläppen av koldioxid.

Påverkan på miljön

Om bränsleförbrukningen minskar kommer även utsläppen att minska. Fordonstrafik påverkar klimat och miljö i stor utsträckning så här kan du faktiskt göra lite skillnad. Du kan optimera en motor på en sportbil men du kan även optimera motorn på er gamla Volvo. Motoroptimering är för alla som vill optimera sin bränsleekonomi och ha en bil som går bättre.

Inte bara fart

Många tror att en motoroptimering bara handlar om att trimma motorn, det vill säga få bilen att köra i högre hastighet, men en motoroptimering handlar snarare om att utnyttja all den kraft som redan finns i din motor. Det kan göras på flera olika sätt. Man kan till exempel kika på vridmomentet. I de flesta motoroptimeringar så kan vridmomentet öka med upp mot 40 procent. Det innebär mer kraft och effekt från din motor. Andra faktorer som påverkar motorns effektivitet är bränsletryck, insprutningsmotorer, fartspärrar eller att justera bränslemängd. De finns många olika företag som erbjuder motoroptimering i Sverige. De flesta är mycket kunniga inom området och kommer inte att skada din bil. Eftersom de är specialiserade på detta, utför de motoroptimeringen med professionella verktyg och enligt rutiner för att inte skada bilen på något sätt.

Välja bilbärgare i Stockholm

Om du skulle råka ut för en olycka eller om din bil stannar av någon anledning så är risken stor att du behöver ringa efter en bilbärgare. I bästa fall har du verktygen i bilen och kan fixa enklare saker som punktering på ett däck själv, men om det är något allvarligare kan en yrkesmässig hjälp behövas. I Stockholm finns ett stort utbud av bilbärgare som kan hjälpa dig med det mesta inom vägassistans. Här finns en erfaren bilbärgare i Stockholm för snabb bärgning i stan.

Håll trafiken igång i rusningstrafik

I Stockholm är det ofta mycket trafik. I en storstad är människor stressade och skulle du råka få motorstopp på en olämplig plats orsakar du säkert många irriterade tutningar. Anledningen till att din bil stannat kan vara svår att kartlägga i en stressad situation. Om du inte får igång din bil är det säkrast att du ringer efter en bilbärgare i Stockholm. De flesta bilbärgare har långa öppettider eller öppet dygnet runt. De erbjuder även många olika slags tjänster.

Hjälp med att gå igång bilen

Det är ju inte säkert att din bil behöver bärgas, utan det kanske räcker med lite hjälp att starta bilen igen eller så är det någon annan snabb reparation som kan utföras på plats. Skulle du behöva bärga bilen så hjälper dig en bilbärgare till närmsta verkstad i Stockholm. Många bilbärgare erbjuder även tjänster som jourreparationer, däckbyte eller hjälp med att öppna en låst bil. Om du kört i diket eller var med i en krock kommer din bil med största sannolikhet att behöva bärgas. Andra vanliga orsaker till att beställa bilbärgning i Stockholm är tekniska fel, problem med motorn, punktering eller slut på drivmedel. Det behöver inte bli jättedyrt att beställa en bilbärgare i Stockholm.

Vad kostar det?

Beroende på vad du behöver hjälp med så handlar det om en tusenlapp eller två. Om din bil behöver bärgas långa avstånd kan det bli dyrare men i Stockholm är det ofta nära till verkstaden. Många företag som erbjuder bilbärgning i Stockholm kan även hjälpa till med andra slags transporter som transport av båt eller maskin. Om du skulle behöva bärga ett tungt fordon eller en motorcykel så finns det bilbärgare som kan hjälpa till med det.

Hantverksförsäkring – Så fungerar det

Hantverksförsäkring – Så fungerar det

Om du av misstag råkar ha sönder något i hemmet täcker generellt hemförsäkringens Allriskförsäkring. Du kontaktar försäkringsbolaget och får ersättning eller kan vänta in en hantverkare någon dag senare för lagning. Men vad gör du om elen helt har försvunnit eller om vattnet sprutar från rören? Det är då som hantverksförsäkring hjälper.

Vill du vara säker på att få hjälp av elektriker i Stockholm inom ett par timmar? Eller att rörmokaren kommer till dig i Göteborg inom samma tid? Att nå hantverkare och få jourtider är inte helt lätt i storstäderna vilket har gjort att hantverksförsäkring blivit ett alternativ.

Hantverksförsäkring är ett komplement till hemförsäkring och ger snabbare service samtidig som ersättning ofta är utan självrisk. När olyckan är framme ringer du försäkringsbolaget som ser till att hantverkare kommer till dig inom 4 timmar. De lagar skadan utan att du som kund behöver betala något – upp till en viss summa.

Begränsat yrkesområde

Ett av de bolag som erbjuder denna slags tjänst nämner att det gäller för elektriker, vvs-personal, låssmed och glasmästare. Sedan nämns även inom vissa områden som hjälpen ges. Generellt är det alltså akuta tillfällen och inte tillfällen där man utan problem kan vänta någon dag på att få hjälp.

Begränsat område

Eftersom elektriker, rörmokare eller annan hantverkare ska kunna vara på plats inom 4 timmar kan inte tjänsten tecknas över hela Sverige. Hos bolaget som hänvisas till ovan ges hjälpen enbart i Stockholm, Göteborg, Linköping och Malmö.

Så här kan det fungera

Du är boende i utkanten av Stockholm och har därmed möjlighet att teckna försäkringen. En dag försvinner elen men eftersom grannarna fortfarande har el är det inte ett större elavbrott. Efter att ha kontrollerat propparna ringer du bolaget där försäkringen tecknats. De ringer i sin tur en elektriker i Stockholm som de har samarbete med och som därmed kan ta sig till bostaden inom 4 timmar.

Elektrikern genomförs felsökning och lagar eventuella felaktigheter. Fakturan betalas av försäkringsbolaget så länge som arbetet inte blir dyrare än högsta ersättningsnivån. Kortfattat är det alltså en försäkring som lovar snabbare hjälp och detta utan självrisk. Men som med alla försäkringar bör man se på kostnaden i förhållande till vad man får.

Det viktigaste när det gäller arbete med el är att anlita certifierade elektriker, på elektrikerstockholm.biz hittar du några av de mest rekommenderade.

Skriv in dig på trafikskola

Skriv in dig på trafikskola

Att börja på trafikskola är ett stort steg i din väg för att få körkort. Det är viktigt för dig som elev att välja en trafikskola som du känner dig bekväm med och som du trivs på då det är en stor investering och mycket tid som kommer spenderas där. Att ta körkort kan man göra utan att skriva in sig på trafikskola men ofta blir inte resultatet inte samma. Att lära sig köra med professionella är inte samma sak som att bli instruerad av dina föräldrar som tog körkort för 30 år sedan.

Att göra rätt val av trafikskola

Vid val av trafikskola kan det vara av stort värde att jämföra priser på de olika utbudet som finns och alternativen till trafikskola i din stad. Priset är för hur mycket introduktionen och de olika teoritillfällena kostar samt hur mycket en lektion kostar. Det är dock viktigt att ha i åtanke lektionens längd. Kolla sedan runt på recensioner och fråga andra vänner och familjemedlemmar som har erfarenhet av en viss trafikskola om de var nöjda och vad de tyckte om att övningsköra där.

Fördelarna med att anlita trafikskola

Det finns mängder med fördelar med att välja att skriva in sig på en trafikskola när du håller på att ta körkort. Du kommer få professionell hjälp och stöd på vägen och chansen att du lyckas på uppkörningen och teorin den första gången är större. Tack vare din trafikskola får du ofta hjälp med en portal att öva på teorin som är en del av testen för att få ditt körkort. Din lärare som du övar med på trafikskolan kan också hjälpa dig med att applicera teorin från boken på verkliga situationer. Detta är något som du inte får hjälp med om du kör hemma.

När du börjar köra på trafikskola

Innan du börjar öva på att köra bil ordentligt hemma kan det vara en bra idé att ta en lektion på din trafikskola. Detta är för att du ska lära dig rätt sätt och rätt rutiner från början. Om du övar med en äldre släkting eller vän kan denna självklart hjälpa dig med att lära dig starta bilden och köra, men mycket har ändrats sen denna personen tagit körkort och nya samt säkrare sätt att köra bil på finns idag. Dessa lär du dig på en trafikskola och kanske till och med kan vidarebefordra till föräldern du övningskör med.

Mopeder i ung ålder

Mopeden är tonåringens hjärtebarn. På något sätt betyder det frihet och självständighet att köra omkring på en oljad tvåhjulare, även om man inte får köra särskilt snabbt, och även om man inte har råd till särskilt mycket bensin. Något av det roligaste med att äga en moped är att meka med den. Ställa sig i garaget på kvällen efter skolan eller jobbet och skruva loss så många mopeddelar som möjligt. Sen är utmaningen att få ihop allt igen, kanske gör man rent muttrar och skruvar och reläer och fixar fint innan prylarna återinstalleras.

Förgasare hit och dit

En av de viktigaste mopeddelarna är förgasaren. Den finns inte i bilar eftersom de har ett bränsleinsprutningssystem istället, men på mopparna hänger den kvar och ser till att bränslet blandas med luften. Oavsett om förgasaren är en konstant förgasare eller en variabel förgasare, så måste man se till att den fungerar korrekt, precis som alla andra mopeddelar. Annars riskerar man motorstopp. Motorn kan också skära sig vilket inte heller är så roligt. Förgasare är ett sådant ord som ungdomar som kör moped snabbt lär sig använda. För att hitta rätt i utbudet delar till moped, finns ett antal återförsäljare som kan tipsa.

Avgassystem som väsnas

När avgassystemet är rätt så väsnas det så mycket som möjligt. I alla fall är det som gäller för tonåringar som spenderar sina kvällar och helger med att gasa omkring på fält och små vägar ute på landet. De använder gärna trimmade mopeder som kör lite snabbare än vad polisen är okej med, och de gasar och sprätter och visar upp sig som tuppar i hönsgården. Man kan även fiffla med själva avgassystemet. Sätta dit mopeddelar, ta bort mopeddelar och så vidare. Det är en hel vetenskap det där. Och det är bara tonåringar som vet exakt hur reglerna ser ut.

Mopeddelar är det bra att ha koll på, men allra helst ska man även kunna skruva isär en moppe och såklart sätta ihop den igen. Den tonåring som kan sina mopeddelar, den har en större chans att klara sig i sociala sammanhang. Så krasst är det.