Vilken är den bästa bilförsäkringen?

Genom att välja ”rätt” bilförsäkring går det att spara tusentals kronor i det långa loppet och det finns flera anledningar att inte välja den första bästa som dyker upp. Både pris och vad olika försäkringar täcker kan skilja sig mycket och för att hitta den bästa bilförsäkringen för just din bil kan det vara värt att lägga lite tid på att ta reda på information. Nedan följer några tips att ha med på vägen.

Olika omfattningar för olika bilar

För att hitta den bästa bilförsäkringen är det vara bra att känna till att det finns olika varianter att välja bland – trafikförsäkring, halvförsäkring samt helförsäkring. En helförsäkring täcker det mesta, även vagnskador, medan en trafikförsäkring bara ersätter personskador.

Vilken omfattning som är nödvändig beror till stor del på bilens ålder och värde. En helt ny bil kan till exempel ha vagnskadegaranti under dom första åren, vilket gör att det kan räcka med att teckna en halvförsäkring. Att ha minst en trafikförsäkring är dock ett krav men dom flesta väljer någon av dom mer omfattande varianterna.

Faktorer som påverkar priset

Visste du att det finns flera saker som kan påverka priset för en bilförsäkring? Är du till exempel under 25 år blir premien ofta högre, eftersom unga bilförare löper större risk att drabbas av olyckor. Det finns dock bolag som erbjuder bilförsäkringar med lägre självrisk för just unga så för alla under 25 kan en sådan vara den bästa bilförsäkringen – åtminstone sett till priset.

Andra faktorer som kan påverka priset är:

  • Körsträcka per år
  • Bilmärke
  • Bostadsort
  • Historik

Vad gäller historik så är det många bolag som kollar på körhistorik innan ett pris erbjuds. Den som nyligen varit inblandad i en olycka får ofta en högre premie. Den som däremot är en försiktig bilförare och aldrig varit olycksdrabbad brukar erbjudas ett lägre pris.

Hitta den bästa bilförsäkringen för dig

För att hitta den bästa bilförsäkringen för dig och din bil finns smidiga jämförelsetjänster på nätet att använda sig av. På så vis slipper du jämföra på egen hand, vilket framför allt är tidsbesparande. Det finns även sidor som listar försäkringar efter bäst betyg, vilket även det kan vara till hjälp för den som är på jakt efter den bästa bilförsäkringen – sett till pris och vad som ingår.