LED ramper – Hur, Varför, När?

LED ramper används för att skapa ett starkt ljussken. Generellt förknippas de med bilar och att därmed skapa ett ytterligare extraljus. I princip kan däremot LED ramper användas i ett flertal andra områden så som exempelvis inom byggindustrin, i kök och inom butiksinredning. Då privatpersoner främst förknippar denna ljuskälla med bilar är det detta fokus som denna artikel har.

Hur används de?

LED ramper monteras längst fram på bilen och ger därmed ett effektivt stöd till befintlig belysning. Med dess utformning (ramp istället för rund lampa) samt LED-funktionen skapas ett mycket kraftigt sken som stöd vid körning i mörker.

Extraljus (oavsett om det är ramper eller rund belysning) används exempelvis mycket av de som åker på mindre vägar, skogsvägar och andra vägar där det är minimal belysning.

Välj LED ramp

När LED ramper ska väljas för montering på bilar bör man ta ställning till vissa faktorer för att välja rätt modell:

  • Kvalité på LED

Det är tydlig skillnad på kvalité och ljusbild på produkter från kända märken (där stor forskning ligger bakom produkten) och de allt för billiga kopiorna.

  • Storlek

Storleken avgör visserligen både ljusbild och styrka. Men man måste även se på vad som kan monteras på bilen, dvs passar in på fronten.

  • Ljuslängd

De starkare modellerna kan skapa ett ljussken som når upp mot 700 – 800 meter. Detta medan de svagare modellerna når 300 – 400 meter. För att ställa detta i perspektiv mot vad du ser idag med nuvarande belysning kan ett test utföras på en rak väg med lyktstolpar. Hur många stolpar kan du se med dagens belysning? Eftersom det är exakt lika långt mellan varje stolpe kan längden lätt räknas ut.

Hitta och köp LED ramper – Exempel på E-butik

LED ramper kan köpas hos ett flertal olika E-butiker. Ofta finns en fördel att välja ramper från en återförsäljare som är specialist på just sitt område, i detta fall biltillbehör och bilbelysning. Exempelvis går det att köpa LED ramper från Hova.com.

En fördel på Hova.com är att det går att ange sitt registreringsnummer varpå produkter visas som passar just den bilen. På detta sätt skapas snabbt en selektering som underlättar valet av produkter.

(Självklart går det även att gå till andra E-butiker – exemplet ovan är däremot på LED ramper från Hova.com)

Diana Eliasson
Senaste inläggen av Diana Eliasson (se alla)